Geschiedenis

De Store Baelt is in 1928 gebouwd als motorkustvaarder met hulpzeil onder de naam Drittura. In 1969 deed ze haar intrede in de passagierssvaart eerst als sportvisser.
In 1994 is ze na omgebouwd tot charter in de in zeilende passagiersvaart en werd ze omgedoopt in Z.P.S “Store Baelt”

Drittura-1928-02De Drittura heeft voornamelijk vracht vervoerd over de noord en oostzee maar ook op de atlantische oceaan is ze wel eens gesignaleerd.
Bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog was ze op zee en heeft daarna in geallieerde dienst vracht vervoerd. tegen het eind van de oorlog in 1944 heeft ze meegedaan aan operatie “Neptune” als zgn “balloon vessel” ballonnen aan lange kabels aan het dek moesten de stranden van Normandie tijdens de invasie beschermen tegen duikbommenwerpers. Na de invasie heeft ze duizenden manschappen en materieel vervoerd van Engeland naar het strijdtoneel op het vasteland.

In 2003 is het schip gekocht door de huidige eigenaar Heine van der Molen. Na een kort avontuur als zeeschip in Hamburg is het schip teruggekeerd in Nederland en vaart nu op de Waddenzee en het IJsselmeer vanuit haar thuishaven Harlingen. Na een grondige verbouwing in de winter 2009/2010 is ze weer klaar om nog jaren dienst te doen..